Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Speeddates voor ontslagen IHC-personeel

AD Nieuws 17-11-2020

Koninklijke IHC uit Kinderdijk wil via online speeddates haar overtollige personeel elders onderbrengen. Samen met gemeenten, het UWV en lokale ondernemersverenigingen organiseert de scheepsbouwer begin december een loopbaanevenement met potentiële nieuwe werkgevers.

Zo wil het bedrijf voorkomen dat 300 huidige werknemers in de bijstand terechtkomen. Zij hebben vorige week te horen gekregen dat ze binnenkort moeten vertrekken. Het massa-ontslag is nodig om het bedrijf, met werven in Kinderdijk, Sliedrecht en Krimpen aan den IJssel, te behouden voor de toekomst. ,,Dat we nu afscheid moeten nemen van een deel van die collega’s is zeer pijnlijk. Ik ben er echter van overtuigd dat zij gezien hun eigen kwaliteiten en met de begeleiding die we bieden succesvol zullen zijn om van werk naar werk te gaan’’, zegt ceo Gerben Eggink.

Een online banenmarkt moet hen daarbij helpen. IHC heeft er twee dagen voor uitgetrokken. Op 10 en 11 december kunnen de 300 ex-werknemers kennismaken met potentiële nieuwe werkgevers. Van tevoren biedt IHC bedrijven die op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel de mogelijkheid hun vacatures op een speciale website te plaatsen. IHC’ers die weten dat ze binnenkort werkloos worden, kunnen daarop de arbeidsplaatsen zien en eventueel een afspraak maken voor een speeddate.

Make a Move, zoals het loopbaanevenement van IHC heet, is echter slechts één pad dat het bedrijf bewandelt om de werknemers elders onder te brengen. ,,Daarnaast kijken we met ons interne mobiliteitscentrum ook actief welke medewerkers eventueel zouden passen in openstaande vacatures bij bedrijven in de regio of maritieme sector. Zij kunnen dan zelf solliciteren’’, zegt een woordvoerster.

Bedrijven en overheden als alternatief

In de maanden voorafgaand aan de reorganisatie heeft de scheepsbouwer al medewerkers sollicitatietrainingen en LinkedIn-trainingen aangeboden en zijn verschillende organisaties benaderd om mee te doen met de speeddates in december. Volgens de woordvoerster gaat het om zowel bedrijven als overheden. ,,Denk aan bedrijven als Holland Shipyards, De Vlijt (Het Maritieme Flexplein), Hocosto, JRC/Alphatron Marine, Huisman, Rohr-Idreco en Rijkswaterstaat’’, zegt ze.

De 110 leden van Ondernemerskring Alblasserdam kunnen niet wachten tot duidelijk is welke 300 mensen er ‘op de markt komen’, zegt voorzitter Karen van Namen. ,,We staan echt in de startblokken, alleen wachten we nog op meer informatie. We weten dat er vooral kantoorfuncties verdwijnen, maar zijn dat boekhouders of receptionisten? Als we dat weten, kunnen we onze leden heel gericht gaan benaderen.’’

Net als bij Nedstaal

De gemeente Alblasserdam is behalve met de ondernemerskring van Van Namen ook in gesprek met Ondernemersvereniging De Noord, meldt wethouder Peter Verheij in een memo aan de gemeenteraad. ,,Met elkaar gaan we actief bedrijven benaderen voor vacatures in aanloop naar het loopbaanevenement, net als een paar jaar geleden succesvol gebeurde bij Nedstaal.’’

Verheij brengt het loopbaanevenement ook onder de aandacht in de ondernemersnieuwsbrief naar alle Alblasserdamse bedrijven. ,,Op deze manier dragen we in deze heftige tijd bij aan het vinden van nieuwe werkplekken voor betrokkenen en helpen de lokale bedrijven hun vacatures in te vullen met goede werknemers.’’

Het online loopbaan-evenement wordt gehouden op 10 en 11 december onder de naam Make a Move. Meer informatie is verkrijgbaar via het emailadres: mobilitycentre@royalihc.com .