Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Plan voor hotel met tweehonderd kamers en restaurant in fabriek op terrein Nedstaal

Staat het grootste hotel van de regio straks op het Nedstaalterrein in Alblasserdam? Als het aan eigenaar SVE Group ligt wel. Dat wil dat een hotel met tweehonderd kamers verrijst in een fabriekspand naast de Brug over de Noord.

Dat blijkt uit plannen van het bedrijf. Dat is sinds 2018 eigenaar is van het 35 hectare grote terrein, waar tot een aantal jaren geleden Nedstaal gevestigd was. Nu is alleen FN Steel er nog actief. Het hotel is geprojecteerd in een fabriekspand op de hoek van rivier de Noord en de Grote Beer, zodat hotelgasten straks uitzicht hebben op de bekende boogbrug die Alblasserdam verbindt met Hendrik-Ido-Ambacht.

Maar de plannenmakerij houdt niet op bij een hotel alleen. De SVE Group mikt ook op de zakelijke markt met zeven conferentiezalen voor bijvoorbeeld congressen of andere bijeenkomsten. Op de begane grond wordt gedacht aan een zogeheten ‘foodcourt’ waarin allerlei stands met etenswaren gevestigd zijn, vergelijkbaar met de Markthal in Rotterdam.

Terrasruimte aan het water en hotelkamers in de oude fabriek. Links de Grote Beer, de weg die over de Brug over de Noord loopt. © Lüchinger Architects

Verder wordt zou een restaurant met een capaciteit van tweehonderd zitplaatsen moeten openen. Aan de waterkant van de Staalkade staat een terras ingetekend. Daar kunnen Alblasserdammers en hotelgasten straks genieten van ontbijt, lunch of diner met uitzicht op de rivier en de brug.

Contouren

De bedoeling is dat de contouren van de fabriek uit de jaren dertig overeind en herkenbaar blijven, benadrukt de SVE Group. Die wilde maandag nog geen toelichting geven op de plannen. Onduidelijk is daarom of er al gesprekken zijn met hotelketens of andere ondernemers die interesse hebben in een vestiging op die plek. Onlangs zijn de plannen al wel gepresenteerd aan ondernemers in het dorp.

Het terrein aan de Rapenburg ondergaat de komende jaren een grootscheepse en ingrijpende transformatie. Op dit moment wordt de beeldbepalende voormalige Nedstaalfabriek gesloopt. Die klus moet halverwege dit jaar geklaard worden. Daarna vestigt zich op die plek papierverwerker Peute Recycling, die in Dordrecht uit zijn jasje is gegroeid. Die verhuizing moet in 2021 zijn beslag krijgen.

Bij de entree van het terrein aan de Hoogendijk komt een bedrijfsverzamelgebouw en in maart vestigt Iveco Schouten zich er ook. Verder denkt SVE na over de bouw van een grote parkeergarage.

Andere hotels in de regio

Van der Valk Dordrecht – 146 kamers
Postillon Dordrecht – 98 kamers
Apollo Papendrecht – 87 kamers
Van der Valk Zwijndrecht – 80 kamers

De sloop op het Nedstaal terrein bij Alblasserdam. © Cees van der Wal

Bron: AD.nl