Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Op bezoek bij Handelsonderneming J. van der Leer. Tineke en Paul aan het woord!

‘De eindbaas is ma!’
Op bezoek bij Handelsonderneming J. van der Leer.
Met deze keer een dubbel-interview: Tineke van der Leer en Paul Schless zijn aan het woord!

Dit zijn wij.
Tineke:
Ik ben Tineke van der Leer, een gepensioneerde dame. Tot mijn 53e jaar heb ik voornamelijk voor mijn gezin gezorgd. Daarna heb ik dit bedrijf voortgezet en overgenomen wat ooit door mijn vader is gestart. Momenteel ben ik mijn werkzame leven aan het afbouwen.
Paul:
Ik ben Paul Schless en 30 jaar. Sinds mijn 19e jaar ben ik werkzaam binnen ons familiebedrijf.

Hoe lang zijn jullie al lid van de OKA?
Tineke:
Dat moet zo ongeveer 10 jaar zijn. En vanaf dat moment probeer ik zelf of anders Paul en soms ook wij samen aanwezig te zijn bij de OKA-bijeenkomsten. Die vind ik altijd erg plezierig en gezellig.

Kunnen jullie iets meer vertellen over het bedrijf en je functie (werkzaamheden, rol, aantal personeelsleden, hoe lang al)?
Tineke:
Ons bedrijf is gestart in 1954 en bestaat nu bijna 65 jaar. Binnen ons bedrijf werken 8 werknemers. Ik ben algemeen directeur en samen met mij zijn alle medewerkers in hun functie ook nog eens MvA (manus-van-alles). (Tineke lacht hard)
Paul:
Ik ben binnen ons bedrijf verantwoordelijk voor de commerciële zaken en daarmee dus de verkoop en een stukje van de inkoop. Daarnaast voorzie ik iedereen van technische informatie bij vragen hierover.
Inmiddels ben ik ook voor 50% eigenaar van dit bedrijf. De andere 50% van de aandelen zijn in het bezit van mijn moeder Tineke.

Waarom is het aantrekkelijk om bij jullie bedrijf te werken?
Tineke:
Ons familiebedrijf kent een bijzonder informele sfeer. Daarnaast ervaren alle medewerkers het als prettig om binnen een echt en hecht familiebedrijf te werken. Ik kan dan ook oprecht zeggen dat we een enorm leuk team hebben. Naast Paul is ook mijn jongste zoon sinds een jaar of 6 werkzaam binnen ons bedrijf.
Voor alle medewerkers binnen ons bedrijf geldt dat ze veel ruimte en tijd hebben gekregen en krijgen om ons bedrijf, onze producten en onze afzetmarkt goed te leren kennen.

Waar zijn jullie zakelijk gezien het meest trots op?
Tineke:
Ik denk dat ik namens ons beiden spreek als ik zeg dat we de trotse eigenaar zijn van een groot bedrijf wat klein is qua omvang maar groot qua daden. Zo hebben we bijvoorbeeld al jaren een stabiel klantenbestand. En zijn er trots op dat we een heel groot bedrijf als ECT Rotterdam als klant hebben. Wij leveren altijd goede service. Kortom, ik voel mij gezegend als directeur van dit bedrijf.

Wat wil je zakelijk bij voorkeur vergeten c.q. waar ben je minder trots op?
Tineke:
Niet trots is een te groot woord: wel wil ik binnen ons bedrijf voor de toekomst meer de nadruk leggen op activiteiten op het gebied van acquisitie. Eigenlijk ben ik nu best al wel tevreden maar het kan natuurlijk altijd meer en beter!

Waarvoor en hoe staan jullie elke ochtend op?
Tineke:
Elke morgen word ik dankbaar en blij wakker. En ik heb daarbij altijd zin om aan het werk te gaan. Naast mijn werk binnen ons bedrijf besteed ik een groot deel van mijn tijd als mantelzorgster voor mijn moeder. Omdat ik parttime werk kan ik hier de benodigde tijd en aandacht aan geven.
Paul:
Pfffff….. ik word altijd bijzonder slecht wakker haha! Maar…. ik heb altijd zin om te gaan werken. En zin om naar de zaak te gaan!

Een uitstapje naar muziek; waar houden jullie van en heb je een favoriet nummer?
Tineke:
Mijn muzieksmaak is breed: ik houd van gospel, christelijk klassiek en luister dagelijks naar evangelische opwekkingsmuziek.
Paul:
Mijn keuzes zijn pop, rock en klassiek. Mijn favoriete artiest of nummer? (na even denken…) Dat is dan toch Waylon. Ik vind zijn nummer ‘Thanks but no thanks’ echt heerlijk om naar te luisteren. Lekker een beetje country ook. Daar houd ik ook wel van, van country-invloeden.

Waar ben je zakelijk sterk in? Wat zijn jouw competenties?
Tineke:
Bedoel je buiten de kennis die ik heb van al onze producten en de technische aspecten? Want die kennis bezit ik volop! Daarnaast ben ik van het beetpakken, doen en doorgaan. Ondernemen!
Wie niet zaait, zal ook nooit oogsten. Je kan natuurlijk ook wel eens een misoogst hebben maar als je niets doet, gebeurt er ook niets. O ja… en blijf altijd jezelf. Dat is mijn advies aan elke ondernemer. En weet je iets niet of kun je een vraag niet meteen beantwoorden? Geef dàt dan als antwoord en voeg hieraan toe dat je het verder uitzoekt en snel met een antwoord komt. Dat geeft ook vertrouwen bij je gesprekspartner.
Binnen ons bedrijf ben ik de enige vrouw: ook binnen mijn klantenkring en in de branche kom je vrouwen niet zo vaak tegen. Ik vind het bijzonder prettig om met mannen te werken en denk dat ik dat ook goed kan. Dat heb ik ook wel bewezen door mij al die jaren goed staande te houden in deze markt.
Paul:
Natuurlijk ben ik vanwege mijn functie commercieel sterk. En…. ik ben ook altijd positief. Echt altijd. Ook ben ik een mensen-mens: ik heb graag iemand om mij heen. Prima als ik iets alleen moet doen, maar dan wel met mensen om mij heen. Ik ben sociaal vaardig en maak graag met iedereen een praatje.

Waar zou je zelf goede raad over willen krijgen. En kan een OKA-lid jou hiervoor benaderen?
Paul:
Ik ben een warhoofd, haha! (Tineke beaamt dit direct ). Dat betekent dat ik er wel wat aan heb om advies te krijgen hoe ik meer structuur in bepaalde zaken kan krijgen. Zo vergeet ik bijvoorbeeld nog wel eens wat. En die punten juist opschrijven om dat te voorkomen? Ja, dat zou zeker een oplossing zijn als ik dan dus eerst niet vergeet om ze eerst op te schrijven!
Tineke:
Voor mij geldt dat ik iets soms eerst beter moet onderzoeken voordat ik een conclusie trek. Of ik daar goede raad van anderen over kan ontvangen weet ik niet. Ik moet dat gewoon zelf gaan doen.

Hoe ziet jullie bedrijf er over maximaal 5 jaar uit?
Tineke:
Ik hoop dat we dan meer weten over onze nieuwe locatie, de verhuisplannen en bijbehorende visie. We zitten nu eigenlijk in een te klein pand. Daarom zouden we graag verhuizen naar iets groters en wellicht ook een moderner pand. Zo kunnen we dan bijvoorbeeld producten groter inkopen in bulk door het hebben van meer opslagruimte.
Daarnaast spreek ik de wens uit dat we het vele goede wat we nu veel hebben binnen ons bedrijf, voor de toekomst kunnen behouden.
Paul:
Daar sluit ik mij helemaal bij aan, ma! Daarnaast hoop ik dat we de komende jaren onze omzet verder vergroten door het uitbreiden van onze acquisitie. Vanwege mijn commerciële verantwoordelijkheid een belangrijk speerpunt.

Wie of wat is je grootste voorbeeld en waarom?
Tineke:
Mijn vader. Zonder enige twijfel. Ik moet ook heel vaak aan hem denken ondanks dat hij helaas al geruime tijd geleden overleden is. Dankzij hem heb ik dit mooie bedrijf mogen voortzetten. Toen ik 18 jaar werd, heeft mijn vader een BV opgericht en kreeg ik van hem 20% aandelen. Op dat moment dacht ik: ‘geef mij maar gewoon geld’! Echter, elk jaar ging hij met mij om de tafel en gaf een toelichting op de cijfers en de financiële resultaten. En zag ik dus ook, dat mijn aandelen ieder jaar weer meer waard werden. Wat een mooi cadeau! Ik ben er dan ook trots op dat ik op mijn vader lijk.
Paul:
Ik heb twee grote voorbeelden. De eerste is mijn wijlen stiefvader, Ad. Hij is destijds na de scheiding van mijn ouders in mijn en ons gezinsleven gekomen. Hij heeft altijd achter mij en mijn beslissingen gestaan. Ook heeft hij mij altijd geholpen en kan met recht mijn steun en toeverlaat genoemd worden.
Mijn andere grote voorbeeld is mijn moeder. Hoe mijn moeder zowel met het bedrijf alsook privé- matig met de kinderen alles en iedereen bij elkaar heeft kunnen houden en dit bedrijf heeft kunnen voort- en neerzetten in de huidige hoedanigheid, verdiend een groot compliment en respect. Mijn moeder is daarom een groot voorbeeld voor mij.

Waarom zijn jullie lid van de OKA en heb je suggesties en/of tips voor het bestuur?
Tineke:
Bij de OKA heb ik prettige contacten met alle leden. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, interessant en gezellig. Ik kom graag naar de OKA-bijeenkomsten toe. Het is niet direct zo, dat het lidmaatschap ook groei van klanten/omzet voor ons bedrijf heeft betekend. Tips voor het bestuur? Niet anders dan vooral zo door te gaan met elkaar. Knap hoe je het voorzitterschap hebt overgenomen en hoe je hier nu je eigen invulling aan geeft. Ontzettend leuk.

Welke jongere medewerker binnen je bedrijf nemen jullie de volgende OKA bijeenkomst mee?
Paul:
Timo! Timo is de vorige keer ook al met mij mee geweest. Dan zitten we dus ook meteen aan de max van 2 personen per bedrijf.
Tineke:
Hé, maar ik wil zeker ook de volgende keer weer mee. Hoe gaat dat dan met een derde persoon?
Paul:
Jij bent de eindbaas ma en hebt dus altijd de eerste keuze! Geregeld!

En tot slot de laatste vraag: hebben jullie een vraag gemist of willen jullie nog iets delen met de OKA-leden?
Paul:
Jazeker! Is er een OKA-lid die een goede leverancier nodig heeft voor smeerolie, bel mij. Voor de rest vind ik de OKA een ontzettend leuke club en proberen we elke bijeenkomst aanwezig te zijn.
Tineke:
Daar sluit ik mij volledig bij aan. Dankjewel voor dit fijne gesprek en tot in maart!