Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Eerste stap Energie Delen gezet binnen Ondernemerskring Alblasserdam (OKA)

Alblasserdam, 6 februari 2024 – De Ondernemerskring Alblasserdam (OKA) en de gemeente Alblasserdam brachten zo’n 30 Alblasserdamse ondernemers samen voor de aanpak van netcongestie in de gemeente. Meer dan de helft wil de eerste stap zetten door eigen data van energieverbruik te laten analyseren. De OKA streeft uiteindelijk naar een coöperatie zoals eerder door  de ondernemersverenigingen Hendrik-Ido-Ambacht (VAO) en Zwijndrecht (OVZ) zijn opgericht. Karen van Namen, voorzitter OKA: ‘Netcongestie wordt een steeds groter probleem en bedreigt ook het Alblasserdamse ondernemersklimaat. In Alblasserdam willen we blijven ondernemen, nu en in de toekomst. Gelukkig is er een relatief eenvoudige oplossing voor, namelijk energie delen. Energie delen in een coöperatie is een geweldige kans voor ondernemers om grip te houden op de beschikbaarheid én de betaalbaarheid van energie’’.

Waarom
‘Netcongestie is het gebruik van teveel stroom op hetzelfde moment. Het gaat niet om meer energie verbruiken, maar op welk moment je dat doet,’ zegt Ricardo Wervenbos, directeur van Hyvolt. De beoogde oplossing? Energie delen met een coöperatie: ‘Een energieaansluiting inbrengen en daarnaast samen inkopen, dat is laaghangend fruit. De massa en gelijktijdigheid is voordeliger.’

Met energie delen wordt het samenwerken rondom het alloceren van opgewekte energie op bedrijventerreinen bedoeld, zodat het lokale energiesysteem over voldoende energie beschikt, maar ook betaalbaar is. Aram van Bunge, advocaat ondernemingsrecht en betrokkene bij de coöperatie van Ambacht, zegt hierover: ‘In Ambacht zagen grote bedrijven dat het noodzakelijk was om een coöperatie op te richten. Het voordeel hiervan is niet alleen het goedkoper verkrijgen van energie, maar ook de grotere zekerheid van het krijgen ervan’.

Alblasserdamse ondernemers hebben verschillende redenen voor het delen van energie. Dennis Luthart, directeur van Soltech B.V.: ‘Onze accu’s kunnen tijdens pieken opgeladen worden en in dalen als energiebron gebruikt worden, op de momenten dat het bijvoorbeeld windstil is of de zon niet schijnt. Dit past goed bij een coöperatie die energie delen als visie heeft’.

Inventarisatie
De Ondernemerskring Alblasserdam heeft het voortouw genomen om samen aan de slag te gaan met het probleem. De gemeente Alblasserdam ondersteunt de ondernemersvereniging hierbij graag. Tijdens deze bijeenkomst is er geïnventariseerd welke ondernemers willen samenwerken in de Innovatietafel Energie delen Alblasserdam.

Krijn Ratsma, voorzitter Stichting Energieke Regio, vertelt hierover: ‘Gegevens aanleveren, en daarmee inzicht krijgen in de huidige situatie van de ondernemer, is een simpele eerste stap, zonder ergens aan vast te zitten. Vandaag heeft een positieve respons opgeleverd: 60% is bereid data aan te leveren en te laten analyseren. De verkenning kan van start’.

Deeerste stap is daarmee gezet om de innovatietafel Energie delen Alblasserdam te starten: een werkgroep van ondernemers die kennis en data delen, waarbij de intentie is om een coöperatie op te richten, waardoor de afstemming van energieverbruik en -opwekking makkelijker te verwezenlijken is. En een besparing van kosten gerealiseerd wordt.

Bijeenkomst
De avond werd afgetrapt door voorzitter van OKA, Karen van Namen. Met Gert de Jong, voorzitter van de VAO, werd besproken hoe het energie delen in Hendrik-Ido-Ambacht verloopt. In Ambacht is al sprake van een coöperatie. Gert de Jong benadrukt ‘Solidariteit is ontzettend belangrijk. De samenwerking tussen ondernemers, de netbeheerder en omgevingsdienst maakt dat het een succes kan worden’.

Hierna volgde een paneldiscussie tussen de experts en de ondernemers in de zaal. Een van de experts was Jeroen Koppes, facility manager, die met Oceanco in zowel Zwijndrecht als Alblasserdam is gevestigd: ‘Zoals we bij Oceanco zeggen, laten we OET, open, eerlijk en transparant, zijn, zodat we krijgen waar we naar op zoek zijn. Hier hebben we naast alle ondernemers ook Stedin en de gemeente keihard voor nodig’. Overige betrokkenen in het panel waren o.a. wethouder Ramon Pardo van de gemeente Alblasserdam, Werkgevers Drechtstedenvoorzitter Jacob Klink, Federatievoorzitter Wico van Helden en Jory Rombouts, regisseur energie en opwek van Smart Delta Drechtsteden.